De aanschaf

U weet het zeker: er komt een Sheltie bij u wonen! En nu?

Ten eerste kunt u het beste contact opnemen met de Sheltie Vereniging Nederland: http://www.nederlandsesheltievereniging.nl/. Op deze site staat alle informatie die u nodig hebt om een Shetland Sheepdog aan te schaffen. De richtprijs van een Sheltie pup is €1.000.

 

Goede fokkers testen hun honden op erfelijke afwijkingen als HD, PRA, CEA, MDR1. Kijk bij gezondheid voor meer informatie. Verder hebben goede fokkers één of twee rassen waarmee zij fokken. Mensen die meer rassen verkopen, zijn vaak broodfokkers die hun geld verdienen met het verkopen van pups. Een erkende fokker die lid is van de Sheltie Vereniging houdt vaak weinig tot niets over aan een nestje pups. Zij fokken puur voor de liefde van het ras.

 

Wanneer u enkele erkende fokkers hebt geselecteerd, kunt u een afspraak maken. De meeste fokkers zullen u vol enthousiasme informeren over de Sheltie, zodat u een goed beeld krijgt over het ras. Wanneer u langsgaat bij de fokker, kunt u de Shelties ontmoeten. Stuur geen mailtje naar fokkers met alleen de vraag: 'hoeveel kost een pup?' of 'heeft u pups?'. Geef de fokkers informatie over uw levensituatie: waarom hebt u gekozen voor dit ras, woont u alleen of samen, heeft u kinderen, werkt u parttime of fulltime (of helemaal niet), etc. Zo krijgt de fokker een goed beeld van de potentiële pupkoper. Vaak wordt geadviseerd om langs te gaan bij fokkers wanneer zij geen nestje hebben liggen, omdat het anders moeilijk is om de pups te weerstaan. 

 

De meeste fokkers werken met een wachtlijst. Een wachtlijst houdt in dat mensen zich kunnen inschrijven voor een nestje bij een fokker. U kunt uw voorkeur voor het geslacht (reu / teef) opgeven en soms zelfs een kleurvoorkeur. Vervolgens heeft de fokker een uitgebreide wachtlijst, waar hij/zij de pups aan toebedeeld wanneer zij zijn geboren. Het kan voorkomen dat er minder pups worden geboren dan werd gehoopt, bijvoorbeeld: er staan 4 gezinnen op de lijst, maar er worden maar 2 pups geboren. De fokker beslist dan welke gezinnen een pup krijgen (meestal de mensen die het langst op de lijst staan). De overige twee gezinnen zullen moeten wachten op een volgend nest of ze moeten op zoek gaan naar een andere fokker. 

 

Wanneer bekend is gemaakt dat er een pup voor u beschikbaar is, kunt u vaak meerdere keren op bezoek gaan bij de fokker. Zo kunt u de groei van uw pup meemaken. De fokker is ondertussen druk bezig met de socialisatie van de pups: ze gaan mee naar scholen, ze maken kennis met autorijden, etc. Zo zijn de pups al bekend met vele situaties wanneer zij naar hun nieuwe baasjes gaan. Het is de taak van het nieuwe baasje om deze situatie voort te zetten, om zo een zelfverzekerde hond groot te brengen.